PRVONAGRAJENKA DRŽAVNEGA TEKMOVANJA "TEMSIG" V NAJVIŠJI KATEGORIJI MAJA VRBNJAK IN NAGRAJENKA MEDNARODNEGA TEKMOVANJA "ANDRES SEGOVIA" V MONHEIMU EMMA SCHÜTZMANN
Maja Vrbnjak
Maja Vrbnjak

Maja Vrbnjak (1994) je glasbeno šolanje pričela leta 2003 na glasbeni šoli v Mariboru pri prof. Anji Pirjevec. Nadaljevala je na Konservatoriju za glasbo in balet Maribor v razredu prof. Vojka Vešligaja, nato pa na Akademiji za glasbo v Ljubljani v razredu prof. Tomaža Rajteriča. Na prvostopenjskem študiju je diplomirala leta 2015, letos pa pri istem profesorju končuje še magistrski študij. En semester podiplomskega študija je opravila na mednarodni izmenjavi Erasmus+ na Dunaju pri prof. Alexandru Sweteju. Maja se je že v nižji glasbeni šoli udeleževala državnih in mednarodnih tekmovanj. Leta 2012 je na Dnevih kitare Krško dosegla prvo mesto in prvo nagrado. V koncertni sezoni 2017/2018 je nastopila v ciklu Mladi virtuozi na Festivalu Ljubljana. Letos je osvojila prvo nagrado in zlato plaketo na državnem tekmovanju Temsig in bila tudi zmagovalka v svoji kategoriji na mednarodnem tekmovanju Svirél. Redno obiskuje kitarske festivale v Sloveniji in tujini (Sarajevo International Guitar Festival, Koblenz International Guitar Festival, Forum Gitarre Wien, Guitar Festival Mikulov, Teden kitare v Postojni) ter se dodatno izpopolnjuje pri priznanih profesorjih, kot so Marcin Dylla, Carlo Marchione, Margarita Escarpa, Adriano del Sal in drugi. Je tudi redna članica kitarskega kvarteta Muliers, s katerim je v letu 2016 osvojila prvo mesto in prvo nagrado na mednarodnem tekmovanju Dnevi kitare Krško ter članica dueta Claro s klarinetistko Urško Kočar.


 

Program
 

Toru Takemitsu (1930 - 1996):                EQUINOX

Astor Piazzolla (1921 - 1992):             CINCO PIEZAS
                                                                
 Campero
                                                                Romántico
                                                                 Acentuado
                                                                   Tristón
                                                                 Compadre
Emma Schützmann se je kitaro pričela učiti pri sedmih letih v svojem domačem kraju Mülheim ob reki Ruhr v Nemčiji. Po zaključeni prvi stopnji je pri 16-ih letih nadaljevala šolanje na Kölnskem konservatoriju za glasbo v Wuppertalu v razredu prof. Alfreda Eickholta. Od takrat je prejela nagrade na različnih domačih in mednarodnih tekmovanjih, vključno s priznanim nemškim tekmovanjem "Muziciranje mladih" in tekmovanjem mladih kitaristov Andres Segovia v Monheimu. Leta 2018 sta z mandolinistko Lotto Nuria Adler prejeli prvo nagrado na »Glasbenem tekmovanju Zavarovalnice Barmenia« v Wuppertalu, bienalnem tekmovanju komorne igre za študente Severnega Porenja zvezne dežele Vestfalije. Emma je tudi dobitnica štipendij nemškega štipendijskega sklada ter združenja "Yehudi Menuhin Live Music Now". Solistično in v duu je nastopala na mnogih velikih odrih v Nemčiji, na mednarodnem festivalu kitare v Stuttgartu, mednarodnem festivalu kitare v Remscheidu in evropskem festivalu brenkal v Bruchsalu.


Program
 
Manuel Maria Ponce (1882 - 1948): TRES CANCIONES POPULARES MEXICANAS
                                                                             La Pajarera
                                                                            Por ti mi corazon
                                                                             La Valentina
 
 Alexandre Tansman (1897 - 1986): VARIATIONS SUR UN THÉME DE SCRIABINE
 
 Johann Sebastian Bach (1685 - 1750): FUGA & ALLEGRO BWV 998
 
 Astor Piazzolla (1921 - 1992): INVIERNO PORTENO (arr. S. Assad)