Učitelji na Poletni šoli kitare 2023

Nataša Črnugelj je študirala pri prof. Andreju Grafenauerju in prof. Tomažu Rajteriču na ljubljanski Akademiji za glasbo ter diplomirala v prvi generaciji diplomantov kitare na visokošolski smeri. V času šolanja je zelo uspešno tekmovala na državnih tekmovanjih Republike Slovenije in se izpopolnjevala na strokovnih seminarjih pri mednarodno priznanih profesorjih. S pedagoškim delom je pričela že kot srednješolka in pridobivala izkušnje na Glasbeni šoli Domžale, Glasbeni šoli Franca Šturma v Ljubljani in Glasbeni šoli Sežana, od leta 1995 pa je zaposlena na Glasbeni šoli Postojna. Je nepogrešljiva mentorica nastopajočim učencem in komornim skupinam na številnih javnih prireditvah, več let je bila strokovna vodja oddelka na šoli, od leta 2009 do 2015  pa je vodila tudi kitarski aktiv ZPGŠ.

Njeni učenci so prejeli štirideset zlatih, trinajst srebrnih, tri bronaste plakete, na številnih mednarodnih in državnih tekmovanjih pa osvojili šestindvajset nagrad, od tega kar pet absolutnih zmag.
Nataša Črnugelj je članica strokovnih žirij pri ocenjevanju kitare solo in kitarskih duov ter strokovna sodelavka tekmovanja TEMSIG pri izbiri tekmovalnih programov. Mnogi njeni najuspešnejši učenci so bili povabljeni k snemanju mladinskih radijskih oddaj Radia Koper in mnogim je bila tudi mentorica pri opravljanju sprejemnih izpitov na srednješolsko stopnjo. Njeni bivši učenci sodijo med najbolj prepoznavne glasbenike in učitelje v Sloveniji, nekateri tudi odlično nadaljujejo umetniško pot v tujini. Bila je med prvimi učitelji kitare, ki so se povezovali s strokovnimi krogi izven Slovenije in pripravili prva izobraževanja ter recitale za naše učitelje pod vodstvom priznanih tujih glasbenikov in učiteljev. Redno poučuje na poletnih šolah kitare in je soustanoviteljica mednarodnega glasbenega festivala »Teden kitare v Postojni«.

Za svoje strokovno delo na področju izobraževanja in kulture je prejela:
                                                                Gerbičevo priznanje Zveze slovenskih glasbenih šol 2023
                                                                Srebrno priznanje Občine Postojna 2014
                                                                Vilharjevo priznanje Občine Postojna 2023


Maja Vrbnjak, rojena leta 1994, se je začela izobraževati na glasbeni šoli v Mariboru leta 2003 pri Anji Pirjevec. Šolanje je nadaljevala na Konservatoriju za glasbo in balet Maribor v razredu Vojka Vešligaja, nato pa na Akademiji za glasbo v Ljubljani, kjer je v razredu Tomaža Rajteriča leta 2015 diplomirala z odliko in leta 2018 z odliko končala magistrski študij.

En semester podiplomskega študija je opravila na mednarodni izmenjavi Erasmus+ na Dunaju pri Alexandru Sweteju. Že v nižji glasbeni šoli se je začela udeleževati državnih in mednarodnih tekmovanj. Leta 2012 je na Dnevih kitare Krško osvojila prvo mesto in prvo nagrado. V koncertni sezoni 2017/2018 je nastopila v ciklu Mladi virtuozi Festivala Ljubljana. Leta 2018 je osvojila prvo nagrado in zlato plaketo na državnem tekmovanju Temsig. Istega leta je zmagala v svoji kategoriji na mednarodnem tekmovanju Svirél in na mednarodnem festivalu v Sarajevu osvojila tretjo nagrado. V komorni zasedbi duo ChitAria z oboistko Astrid Kukovič je dvakrat nastopala na festivalu Lent.

Trenutno poučuje kitaro in vodi kitarski orkester na glasbeni šoli Postojna.


Kitaristka Pavla Lušin Kolman je svojo glasbeno pot začela na glasbeni šoli Ribnica pri Viktorju Papežu. Šolanje je nadaljevala na Gimnaziji Vič in Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana pri prof. Jerku Novaku. Diplomirala je na Akademiji za glasbo v Ljubljani pri prof. Katji Porovne Silič, magistrski študij klasične kitare pa je zaključila prav tako na ljubljanski akademiji pri prof. Tomažu Rajteriču. Med magistrskim študijem je preživela pol leta na izmenjavi v Budimpešti, kjer je na akademiji Franza Liszta študirala v razredu prof. Józsefa Eötvösa.

V času študija se je redno udeleževala kitarskih festivalov v Postojni, Koblenzu, Mikulovu. Udeležila se je seminarjev pri velikih kitarskih imenih, kot so Paolo Pegorago, Aniello Desiderio, Marco Socias, Marcelo Kayath,...

Pred koncem študija se je zaposlila na glasbeni šoli Ribnica, kjer je ustanovila in vodila tudi kitarski orkester. Med letom 2019 in 2021 je živela in med drugim poučevala kitaro v Dublinu, Irska. Od jeseni 2021 pa poučuje kitaro na glasbeni šoli Postojna in glasbeni šoli Vrhnika, kjer vodi tudi kitarski orkester.

Že v času študija je postala članica Orkestra mandolina Ljubljana, najprej kot kitaristka, kasneje pa kot mandolistka. Z orkestrom uspešno koncertirajo v Sloveniji in sodelujejo na Evropskih festivalih. Bila je tudi članica Dublinskega kitarskega orkestra “GuitaRIAM”. S člani orkestra je sodelovala v kitarskemu kvartetu, s katerim so na koncertu v okviru festivala, posvečenega kubanskemu skladatelju Leu Brouwerju  aprila 2021 krstno izvedli skladbo “Irish Landscape With Rain” Lea Brouwerja.