Kitarski duo Aljaž Cvirn (SLO/CH) in Jure Cerkovnik (SLO/CH)
Duo Aratik
Duo Aratik

PROGRAM


Johannes Brahms (1833 - 1897)                                                           INTERMEZZO, OP. 116, ŠT. 6
                                                                                                                                     
Isaac Albeniz (1860 - 1909)                                                                   MALLORCA (Barcarola), OP. 202

Johannes Brahms (1833 - 1897)                                                            ROMANZE, OP. 118

Isaac Albeniz (1860 - 1909)                                                                   CANTOS DE ESPANA, OP. 232, ŠT. 4
                                                                                                                       CÓRDOBA

Johannes Brahms (1833 - 1897)                                                            INTERMEZZO, OP. 116, ŠT. 2

Isaac Albeniz (1860 - 1909)                                                                    SUITE ESPAGNOLA, OP. 47
                                                                                                                          CATALUNA

Johannes Brahms (1833 - 1897)                                                             INTERMEZZO, OP. 118, ŠT. 2

Isaac Albeniz (1860 - 1909)                                                                     DOS DANZAS ESPANOLAS, OP. 164
                                                                                                                     ARAGON (Jota Aragónesa)


Radames Gnattali (1906 – 1988)                                                                  SUITE RETRATOS
                                                                                                                      Pixinguinha (Choro)
                                                                                                                    Ernesto Nazareth (Valse)
                                                                                                             Ancaleto de Medeiros (Schottisch)
                                                                                                                Chiquinha Gonzaga (Corta Jaca)
Jure Cerkovnik je mlad slovenski klasični kitarist razmahnjene mednarodne dejavnosti. Koncertiral je po veliko evropskih državah in Aziji ter kot koncertant ali pedagog sodeloval na različnih glasbenih festivalih. Med njimi so kitarski festivali na Dunaju, v Zagrebu, Zürichu, Luzernu, Aarhusu, Sarajevu, Acerri in mednarodni festival kitare v Postojni. Leta 2018 in 2019 je nastopil na turneji na Japonskem in v Tajvanu; februarja 2017 je debitiral na solističnem recital v Koncertni hiši kot osrednjem dunajskem glasbenem prizorišču. Avstrijska prestolnica je bila odločilna za njegovo umetniško izoblikovanje, saj je leta 2013 diplomiral na tamkajšnji Univerzi za glasbo in upodabljajočo umetnost v razredu Alvara Pierrija. Po mojstrskih študijih je sledilo izpopolnjevanje v razredu Andersa Miolina v Zürichu na Visoki šoli za umetnost. V sklopu züriške Visoke šole za glasbo trenutno poučuje študente, poleg tega pa je do leta 2020 organiziral tridnevni festival Zürich Guitar Days, z mojstrskimi tečaji in koncerti trenutno najbolj priznanih klasičnih kitaristov.

Kot solist je nastopil s Simfoničnim orkestrom iz Karlovih Varov, s Simfoničnim orkestrom Simfonika z Vrhnike in s Sarajevskim filharmoničnim orkestrom. Premierno je izvedel več del slovenskih in tujih skladateljev, ki so mu nekatera izmed njih tudi posvetili. Decembra 2017 je izdal prvo zgoščenko Palettes (Baros Records) z deli Poncea, Ourkouzounova, Rebaya in Bogdanovića, zdaj pa skupaj s slovenskim baritonistom Jako Mihelačem pripravlja drugo zgoščenko, na kateri bosta v duu posnela več Juretovih priredb slovenskih samospevov za glas in kitaro.

www.jurecerkovnik.com


Aljaž Cvirn je mlad slovenski klasični kitarist, ki živi in deluje v Zürichu. Nastopal je po vsej Evropi; v Italiji, Švici, Nemčiji, Avstriji, na Hrvaškem in v Sloveniji, kjer je sodeloval na različnih festivalih, kot so Zürich Guitar Days, Lucerne Guitar Festival, Teden kitare v Postojni, Stradivari Stiftung in pa v seriji Solidarni zvoki v organizaciji Luzernškega sinfoničnega orkestra.

Sodeloval je na številnih državnih in mednarodnih glasbenih tekmovanjih ter osvojil več kot 10 prvih, drugih, tretjih in posebnih nagrad. Leta 2014 je prejel Prešernovo nagrado, ki jo podeljuje Akademija za glasbo v Ljubljani. Po končanem dodiplomskem študiju na Akademiji za glasbo v Ljubljani je študij nadaljeval na Züricher Hochschule der Künste v švicarskem mestu Zürich, kjer je v razredu profesorja Andersa Miolina leta 2018 uspešno magistriral. Sledilo je dvoletno izobraževanje v Baslu pri prof. Paul Galbraithu, od 2019 pa je zaposlen na züriškem konservatoriju za glasbo ter glasbeni gimnaziji Uster.

Njegov kitarski repertoar je zelo raznolik. Izvaja klasična dela vseh obdobij od renesanse, baroka do moderne glasbe 20. stoletja. Velik del njegovega repertoarja sestavlja komorna glasba v različnih formacijah. Aprila 2017 je z nemško violončelistko Isabel Gehweiler posnel svojo debitantsko zgoščenko z naslovom »Sonate za violončelo in kitaro«, ki je leta 2018 izšla pod založbo Solo Musica. V zadnjih letih se je uveljavil kot prepričljiv poustvarjalec, ki ga po mnenju strokovne javnosti odlikujejo izvajalska dovršenost, stilna premišljenost in inovativne interpretacijske zamisli. Redno nastopa v različnih komornih zasedbah z glasbeniki kot so: Tanja Sonc, Sebastian Bohren, Isabel Gehweiler in drugi.

www.aljazcvirn.com