JAKA MIHELAČ (SLO/D) - BARITON IN JURE CERKOVNIK (SLO/CH) - KITARA
Jaka Mihelač in Jure Cerkovnik
Jaka Mihelač in Jure Cerkovnik

Jaka Mihelač je študiral petje na Akademiji za glasbo v Ljubljani v razredu prof. Matjaža Robavsa. Svojo prvo glasbeno izobrazbo je pridobil kot kitarist na Glasbeni šoli Vrhnika, najprej v razredu Vesne Soban, nato pa v razredu Antona Črnuglja, v razredu katerega je maturiral na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana. Diplomiral je iz kitare na Akademiji za glasbo v Ljubljani v razredu Katje Porovne Silič. Je prejemnik Prešernove nagrade Univerze v Ljubljani.

V umetniški sezoni 2021/22 je v berlinski državni operi debitiral v naslovni vlogi v Rossinijevem »Il barbiere di Siviglia« in kot Harlekin v operi »Ariadne auf Naxos« (R. Strauss). Nastopil je tudi v novi produkciji opere Rigoletto (G. Verdi) v »Opéra National de Montpellier«.
V sezonah 2019/20 in 2020/21 je bil član opernega studia v berlinski državni operi Staatsoper Unter den Linden, kjer je v različnih produkcijah sodeloval z dirigenti, kot so Daniel Barenboim, Zubin Mehta, Antonio Pappano, Massimo Zanetti, Alexander Soddy in Thomas Guggeis.

Za izjemne uspehe na umetniškem področju mu je Konservatorij za glasbo in balet Ljubljana podelil Škerjančevo nagrado, Akademija za glasbo v Ljubljani pa Prešernovo nagrado.
Jure Cerkovnik je slovenski klasični kitarist obsežne mednarodne dejavnosti.

Koncertiral je po veliko evropskih državah in Aziji ter kot koncertant ali pedagog sodeloval na različnih glasbenih festivalih. Med njimi so kitarski festivali na Dunaju, v Zagrebu, Zürichu, Luzernu, Aarhusu, Sarajevu, Acerri in mednarodni festival kitare v Postojni. Leta 2018 in 2019 je nastopil na turneji na Japonskem in v Tajvanu; februarja 2017 je debitiral na solističnem recitalu v "Koncertni hiši" kot osrednjem dunajskem glasbenem prizorišču. Avstrijska prestolnica je bila odločilna za njegovo umetniško izoblikovanje, saj je leta 2013 diplomiral na tamkajšnji Univerzi za glasbo in upodabljajočo umetnost v razredu Alvara Pierrija. Po mojstrskih študijih je sledilo izpopolnjevanje v razredu Andersa Miolina v Zürichu na Visoki šoli za umetnost, kjer trenutno tudi poučuje.

Kot solist je nastopil s Simfoničnim orkestrom iz Karlovih Varov, s Simfoničnim orkestrom Simfonika iz Vrhnike in s Sarajevskim filharmoničnim orkestrom. Premierno je izvedel več del slovenskih in tujih skladateljev, kateri so mu nekatera izmed njih tudi posvetili. Decembra 2017 je izdal prvo zgoščenko “Palettes” (Baros Records) z deli Poncea, Ourkouzounova, Rebaya in Bogdanovića, trenutno pa skupaj s slovenskim baritonistom Jako Mihelačem pripravlja drugo zgoščenko, na kateri bosta v duu posnela več Juretovih priredb slovenskih samospevov za glas in kitaro.