ALEXANDER SWETE (A)
Alexander Swete
Alexander Swete

„.... preprosto, dih jemajoče. To je bilo hitro igranje brez izgube razločnosti, brez šibkosti v zvoku, brez žrtvovanja barv ali dinamičnega razpona in brez podrejanja glasbenega materiala."
                                                                                                     The Sydney Classical Guitar Society
 
 
„.... predstava, ki je osupnila in navdušila prav vse. To je bilo igranje, ki se ga ni mogoče naveličati ...«
                                                                                                             Classical Guitar/ (London)
 
 
Alexander Swete se je rodil v Bregenzu. Študiral je pri Konradu Ragossnigu na Akademiji za glasbo na Dunaju.

Alexander Swete je nagrajenec najprestižnejših mednarodnih tekmovanj, med drugim v Havani leta 1988, na Tekmovanju ARD v Münchnu leta 1989 in leta 1991 v Parizu, ko je prejel prvo nagrado na “Mednarodnem kitarskem tekmovanju.”
Nastopa po vsej Evropi, ZDA, Rusiji, Avstraliji, Kitajski, severni Afriki… New York - Carnegie Hall, Florida State University, Tallahassee, Atlanta, Key West; London Royal Festival Hall in Wigmore Hall, Pariz, Madrid, Rim, München, dunajski “Musikverein”, Istanbul, Moskva, Kijev, Praga, Teheran, Peking…

Je redno vabljen gost na največjih mednarodnih glasbenih festivalih, vključno s “Salzburger Festspiele”, “Schubertiade Schwarzenberg-Feldkirch-Hohenems”, “Wiener Festwochen”, “Bregenzer Festspiele”, “Schleswig-Holstein Musikfestival…”
Njegov obsežen izvajalski repertoar sega od renesanse do sodobne glasbe, vključno z vsemi večjimi koncerti za kitaro in širokim spektrom komorne glasbe.
 
Alexander Swete je posnel številne posnetke za radio in televizijo: ORF Dunaj, WDR Köln, BR München, NDR Hamburg, BBC London, Francoski radio, Španski radio, SBS Sydney, Avstralska kabelska televizija, Kabelska televizija Tokyo ter številne zgoščenke različnih obdobij od dunajske klasike do modernih del.
Njegov trio Swete-Bertel-Šepec je bil nominiran za nagrado “Amadeus”, posnetek pesmi za Naxos Crumb - "Songs, Drones & Refraines” of "Death and Quest" skupaj z ansamblom “NewArt", pa je po urednikovem izboru prejel nagrado revije "Gramophone Magazine" (London).
Trenutno snema vseh 15 Paganinijevih kvartetov za kitaro in godala, prva zgoščenka pa je izšla pred kratkim.
 
Swete nastopa s številnimi orkestri, vključno z “Württembergisches Kammerorchester”, “Orquestra National the Cuba”, “Staatstheater am Gärtnerplatz” v Münchnu, Lublinsko filharmonijo, “Arpeggione Chamber Orchestra” in “Vorarlberger Symphonieorchester”. Sodeluje s pevcema Petrom Schreierjem in Wolfgangom Holzmairjem, violistko Tabeo Zimmermann, violinistom Danielom Šepcem, flavtistom Eugenom Bertlom, člani Dunajske filharmonije in Dunajskega simfoničnega orkestra, Klangforumom Dunaj, z ansamblom NewArt, dunajskim Paganinijevim ansamblom in številnimi drugimi.
 
Je profesor na Univerzi za glasbo in uprizoritvene umetnosti na Dunaju. Poleg tega je bil od 2005 do 2015 gostujoči profesor na Univerzi v Sarajevu.
 
Alexander Swete je umetnik znamke D´Addario in igra na najlonske strune D´Addario Pro Arte.