ŁUKASZ KUROPACZEWSKI

PROGRAM

 
Krzysztof Penderecki (1933-2020)                                               ARIA IN KADENCA (prir. Ł. Kuropaczewski)

Manuel Maria Ponce (1882-1948)                                               24 PRELUDIJEV

Angelo Gilardino (1941)                                                               BENEDICTUS

Henryk Mikołaj Górecki (1933-2010)                                           MESTO I
                                                                                                     MESTO II
 
Aleksander Dębicz (1988)                                                            PRAVLJICA

Marc Neikrug (1946)                                                                    TRI SKLADBE ZA KITARO
                                                                                                          Quasi una Cadenza
                                                                                                          Romanza
                                                                                                          Toccata
 
 
Skladbe Gilardina, Góreckega, Dębicza in Neikruga so napisane za Łukasza Kuropaczewskega.
 

Łukasz Kuropaczewski se je rodil leta 1981 v majhnem poljskem mestecu Gniezno, kitaro pa je začel igrati pri desetih letih. Pri 13-ih ga je njegov prepoznavni talent pripeljal v razred uglednega učitelja kitare Piotra Zaleskega, kjer se je učil celih devet let.
Magistriral je na Akademiji za glasbo v Vroclavu, nato pa je s polno štipendijsko podporo bil napoten na študij na Inštitut Peabody v ZDA k profesorju Manuelu Barruecu, kjer je bil leta 2008 nagrajen z “Artist Diplomo”. V času študija je veliko koncertiral, tako v svoji domovini kot drugod po svetu ter praviloma navdušenemu občinstvu izkazoval svojo izjemno strastvenost in tehnično perfekcijo.

Kot nadvse iskan koncertni kitarist, komorni glasbenik in solist z orkestri Łukasz redno gostuje na festivalih po vsem svetu, bil pa je tudi član strokovne žirije na mednarodnem glasbenem tekmovanju ARD 2017 v Münchnu. V zadnjih dveh sezonah je kot koncertant debitiral na festivalu Pablo Casals v Portoriku in v sodelovanju s violinistoma Danielom Hopejem in Jennifer Frautschi nastopil na festivalu komorne glasbe Santa Fe. Med spomladansko koncertno turnejo po ZDA je v Muzeju umetnosti v Baltimorju premierno izvedel “Tri skladbe za kitaro” skladatelja Marca Neikruga ter serijo koncertov zaključil v komorni zasedbi s harmonikarjem Maciejem Frackiewiczem v Clevelandu in Pinehurstu. Med drugim je nastopil tudi na Festivalu Caramoor.

Njegovi najodmevnejši solistični recitali vključujejo nastope v Londonski kraljevi festivalski dvorani, dvorani Concertgebouw v Amsterdamu, Varšavski nacionalni filharmoniji, Dvorani Čajkovskega v Moskvi, Tonhalle v Zürichu in newyorški Carnegie Hall. Łukasz Kuropaczewski je velik privrženec komorne glasbe in pogosto sodeluje z glasbeniki iz rodne Poljske, pa tudi z godalnim kvartetom Orion, mandolinistom Avijem Avitalom, operno sopranistko Cheno Reiss, violinistom Danielom Hopeom, koncertnim mojstrom Giardino Armonica - Stefanom Barneschijem in harmonikarjem Richardom Gallianom.

Premierno je odigral številne koncerte priznanih skladateljev: Angelo Gilardino, Krzysztof Meyer, M. Gorecki, Alexander Tansman (poljska premiera) in Krzysztof Penderecki (kitarska različica koncerta za violo z orkestrom Sinfonia Varsovia in Maximianom Valdésom). Za predstavitev nove priredbe tega koncerta za klasično kitaro se je Maximianu Valdésu pridružil tudi v Santiagu, kjer je ponovno uspešno izvedel koncert z orkestrom Filharmonije Santiago. Svoji “Sonati za kitaro” sta mu posvetila skladatelja Krzysztof Meyer in Angelo Gilardino.

Trenutno je profesor kitare na Umetniški univerzi v Gradcu v Avstriji in na Akademiji za glasbo v Poznanu na Poljskem, kjer je doktoriral na koncertni smeri. Poleg tega je vsakoletni umetniški direktor festivala Polish Guitar Academy, ki poteka v Poznanu. Do danes je posnel šest zgoščenk.

Łukasz Kuropaczewski igra na kitaro Ross Gutmeier (ZDA) in uporablja strune Savarez Alliance Corum.