Nejc Kuhar (SLO/A)
Nejc Kuhar
Nejc Kuhar
“Kuharjeve skladbe kažejo na močno osebnost in Nejc jih igra odlično. Bravo!”
(Roland Dyens)

”Njegove skladbe so zlahka primerljive s skladbami velikih skladateljskih mojstrov.”
(Iserlohner Kreisanzeiger)

”Nejc Kuhar je nadarjen skladatelj bogate komorne invencije in izpeljave ter ima možnosti razvoja v vse nakazane smeri.” (Marijan Zlobec, Delo).

Kitarist in skladatelj Nejc Kuhar, rojen 1987, je končal magistrski študij kompozicije na Dunaju pri prof. Christianu Minkowitschu, ter magistrski študij kitare pri priznanem kitaristu in pedagogu Alvaru Pierriju, prav tako na Dunaju.

Od leta 2008 je štipendist Ministrstva za izobraževanje, znanost, kulturo in šport Republike Slovenije, od leta 2011 pa varovanec Gallusove fundacije. Aktivno se posveča tako kitari kot tudi kompoziciji ter združevanju obeh področij. Med vidnejše uspehe pri kitari sodita (poleg zmage na državnem tekmovanju TEMSIG) 3. nagrada na mednarodnem kitarskem tekmovanju v Berlinu 2012 in 2. nagrada na mednarodnem kitarsko-kompozicijskem tekmovanju v Novem Sadu (2011). Leta 2012 je kot prvi kitarist v zgodovini prišel v finale uglednega angleškega tekmovanja za vse inštrumente (Haverhill Soloist Competition).

Aktivno komponira za kitaro solo ter v kombinaciji z drugimi inštrumenti, vendar se prav tako rad oddalji od svojega inštrumenta in seže po celotnem inštrumentariju. Za svoje skladbe je dobil številne najvišje nagrade na mednarodnih kompozicijskih tekmovanjih po svetu (Tekmovanje Gustava Mahlerja v Avstriji, tekmovanje IGS v Italiji, mednarodna tekmovanja v Ameriki, Franciji, Rusiji, Angliji, Srbiji ...). Leta 2010 je po naročilu dunajskega Konservatorija napisal obsežno skladbo Koncert za timpane in tolkalni ansambel. Skladba je dobila številne nagrade: leta 2011 je dobila 3. nagrado na kompozicijskem tekmovanju v Moskvi med skoraj 200 udeleženci, prav tako nagradno štipendijo ter 2. nagrado na tekmovanju Fidelio 2012, kjer so bile združene vse umetnostne panoge (glasba, teater, igralstvo...). Med drugimi je bila izvedena tudi v dunajskem Musikvereinu in Konzerthausu. Leta 2011 je z Makom Grgićem izdal svojo prvo avtorsko zgoščenko pri Založbi kaset in plošč RTV Slovenija, kjer so vključeni priznani mladi slovenski talenti. Od leta 2009 njegove skladbe po priporočilu priznanega skladatelja Rolanda Dyensa izdaja znana kanadska založba Les Productions d'OZ, pa tudi italijanska Berben.

Kot solist ter komorni glasbenik redno koncertira v Sloveniji in tujini, prav tako ima redno predavanja o svoji glasbi na mednarodnih kitarskih festivalih (Forum Wien, Sarajevo, Gorica...). Poseben čar njegovih koncertov so tudi njegove izvedbe lastnih skladb.

www.nejckuhar.com