Jure Cerkovnik (SLO/CH)
Jure Cerkovnik
Jure Cerkovnik
Jure Cerkovnik je mladi slovenski klasični kitarist. Diplomiral je leta 2013 na Univerzi za glasbo in upodabljajočo umetnost na Dunaju v razredu prof. Alvara Pierrija in pri njem dve leti kasneje tudi magistriral. Trenutno živi v Švici, kjer opravlja še magisterij iz glasbene pedagogike v razredu prof. Andersa Miolina na Akademiji za umetnost v Zürichu.

Jure je sodeloval na mnogih državnih in mednarodnih tekmovanjih in osvojil 17 prvih, drugih in posebnih nagrad. Nastopil je v več državah po Evropi, na kitarskih in glasbenih festivalih, kot so Forum Gitarre Wien, Schlossmediale Werdenberg, Vaclaff classic festival, Mednarodni festival kitare v Sarajevu, ter v dvoranah: Arnold Schönberg Zentrum Wien, Narodno pozorište v Sarajevu, Ehrbaar Saal na Dunaju, Gesellschaft für Musiktheater Wien itd. Nastopa solistično in v komornih sestavih, največ z Esmo Sulejmanagić in Charlotte Fonchin, dvakrat pa je nastopil tudi kot solist z orkestrom in sicer z vrhniškim orkestrom Simfonika ter s Sarajevskim filharmoničnim orkestrom.

Eden od kritikov je po Juretovim koncertu zapisal: “Cerkovnik je pokazal, da je kljub mladim letom sposoben podati zelo poglobljeno in narativno, s čustvi prežeto interpretacijo resne glasbe…” (Tomaž Gržeta)

Za naslednjo sezono načrtuje izdajo prve zgoščenke, nadaljeval bo tudi s pedagoško ter koncertno dejavnostjo. Tako bo prihodnje leto koncertiral v dvorani Konzerthaus na Dunaju.