Anton Črnugelj (SLO)
Anton Črnugelj
Anton Črnugelj
Anton Črnugelj je študiral kitaro na Akademiji za glasbo v Ljubljani, najprej pri prof. Andreju Grafenauerju in pozneje še pri prof. Tomažu Rajteriču. Med študijem se je izpopolnjeval pri priznanih profesorjih, kot so István Römer, Jordi Codina, Konrad Ragossnig, David Russell in Costas Cotsiolis. Kot solist ali član različnih komornih zasedb je nastopal doma in v tujini: v Avstriji, na Hrvaškem, v Italiji, Švici, Nemčiji, na Madžarskem, v Grčiji in na Nizozemskem. Že kot študent je poučeval na različnih glasbenih šolah, poleg tega pa je diplomiral še iz elektronike na Fakulteti za elektrotehniko in računalništvo v Ljubljani.

Kitaro je poučeval na Glasbeni šoli Črnomelj, Glasbeni šoli Franca Šturma, Glasbeni šoli Vrhnika in na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana. Njegovi učenci z velikimi uspehi javno nastopajo, koncertirajo na glasbenih šolah po Sloveniji, snemajo radijske in televizijske oddaje ter za arhiv slovenskega nacionalnega radia, udeležujejo pa se tudi mednarodnih festivalov ter državnih in mednarodnih tekmovanj, kjer so prejeli skupno že več kot 80 nagrad.

Anton Črnugelj je prvi slovenski učitelj kitare, čigar učenci so se uspešno udeležili najbolj odmevnih tekmovanj v Nemčiji in Avstriji. Na mednarodnih tekmovanjih na Dunaju, v Weimarju, Velbertu, Kutni Hori, Genovi, Gorici, Beogradu, Zagrebu in Ljubljani so njegovi učenci prejeli 56 nagrad v različnih kategorijah - v večini tekmovanj je vsaj eden izmed njegovih učencev prejel prvo nagrado. Njegovi uspehi na tekmovanjih so pomembno prispevali k prepoznavnosti slovenske kitare v Evropi. Za njegovo delo mu je bila podeljena »Škerjančeva diploma« za posebne dosežke na področju glasbene pedagogike, najvišja nagrada, ki jo podeljuje Konservatorij za glasbo in balet Ljubljana.

Anton Črnugelj je avtor mnogih člankov v glasbenih revijah in organizator raznih strokovnih srečanj v Sloveniji, na katerih sodelujejo gostujoči priznani učitelji iz tujine. Poleg tega je tudi član žirij regijskih, državnih in mednarodnih tekmovanj ter strokovni svetovalec za pripravo državnih tekmovanj mladih glasbenikov TEMSIG. Redno gostuje na mednarodnih kitarskih festivalih in je umetniški direktor »Tedna kitare v Postojni«.

Za promocijo mesta Postojna v mednarodnem okolju je prejel »Srebrno priznanje Občine Postojna« ter "Vilharjevo priznanje", najvišje občinsko kulturno priznanje in sicer za izredne dosežke na področju glasbene umetnosti.