Andrej Grafenauer (SLO)
Andrej Grafenauer
Andrej Grafenauer
Andrej Grafenauer (1958) je z igranjem kitare začel v 2. letniku gimnazije ter končal nižjo in srednjo glasbeno šolo pri profesorju Tomažu Šeguli. Študij je nadaljeval na Visoki šoli za glasbo v avstrijskem Gradcu, kjer je diplomiral v razredu prof. Marge Bäuml-Klasinc. Izpopolnjeval se je še pri nekaterih znanih umetnikih, med njimi pri urugvajskem kitaristu Abelu Carlevaru.

Kot solist in v malih komornih zasedbah je nastopil na mnogih pomembnejših koncertnih ciklih in festivalih v Sloveniji in tujini. Na koncertnem repertoarju ima dela vseh stilnih obdobij in usmeritev od renesanse (tudi izvedbe na kopiji renesančne vihuele) do sodobnih skladb. Prav tako je krstno izvedel več skladb slovenskih skladateljev: V. Ukmarja, P. Ramovša, P. Šivica, A. Strajnarja, A. Weingerla, A. Čopija... Izdal je več nosilcev zvoka, najprej z deli J. S. Bacha (1991), dveh kompaktnih plošč z deli slovenskih skladateljev (1992, 1995), ki so bila večinoma prvič predstavljena na nosilcih zvoka, do del svetovne, zlasti renesančne, baročne in romantične literature, ki jih je izdal na petih solističnih kompaktnih ploščah in dveh kompaktnih ploščah v zasedbi kitarskega dua.

Že vseskozi je pomemben del njegovega delovanja pedagoško delo. Leta 1982 se je redno zaposlil na Srednji glasbeni in baletni šoli v Ljubljani, kjer je bil od l. 1992 do odhoda na Akademijo za glasbo 1.1996 tudi vodja oddelka prav tako pa je več let deloval kot vodja kitarskega oddelka tudi na Slovenski glasbeni šoli na Koroškem. Na Akademiji za glasbo je začel poučevati l. 1992, ko je bil študij kitare še višješolski. Pripravil je univerzitetni visokošolski študij tega instrumenta, ki je bil uveden v študijskem letu 1996/97. Na Akademiji za glasbo poučuje glavni predmet kitaro in v njegovem razredu je doslej diplomiralo prek 30 študentov, od katerih so se mnogi že uveljavili na umetniškem in pedagoškem področju. Njegovi študenti so doslej prejeli tudi vrsto mednarodnih nagrad in prvih nagrad na državnih tekmovanjih v disciplinah kitara in kitarski duo. Ob tem na Akademiji za glasbo predava tudi didaktiko kitare in komorno igro.
Vodil je številne poletne šole in bil član žirij na mednarodnih ter državnih glasbenih tekmovanjih. Od l. 2009 je tudi dekan Akademije za glasbo v Ljubljani.
____________________________________________

Leta 2000 je za svoje umetniško delovanje na glasbenem področju prejel Betettovo nagrado, najvišje strokovno priznanje Društva glasbenih umetnikov Slovenije.

A beautifull recital of Andrej Grafenauer, his interpretation was exact, careful and personal
( Messagero Veneto )

The concert was a great success...A. Grafenauer performed works of J. S. Bach and N. Paganini with a masterly clearnes
( Il Gazzetino )

The performer really proved to be a great master ...Altough a guitar is an accordic instrument in Grafenauer hands it sang like a string instrument
( Večer )

Excelent classical performance by the guitar player Andrej Grafenauer ... at the end Andrej and Irena Grafenauer shared intimacy of their guitar and flute with the audience .. an excelent celebrations concert of our great interpretors
( Delo )