Paolo Pegoraro (I/A)
Paolo Pegoraro
Paolo Pegoraro
Paolo Pegoraro velja za enega izmed najbolj priznanih kitaristov in predavateljev kitare današnjega časa. Po izboru bralcev revije Guitart je bil imenovan za »najboljšega kitarista leta 2003«, vsa strokovna javnost pa mu tudi visoko priznava njegovo umetniško globino in senzibilnost. Bil je zmagovalec prestižnih tekmovanj in še vedno redno nastopa v najpomembnejših glasbenih središčih in festivalih po vsej Evropi, ZDA, Južni Ameriki, Afriki in Aziji. Leta 2001 ga je v intervjuju za eno izmed najpomembnejših strokovnih revij David Russell navajal kot enega najboljših koncertantov. Sijajni kubanski kitarist in skladatelj Leo Brouwer ga je leta 2008 označil z besedami: »Zelo sem vesel dejstva, da v kitarskem svetu obstaja človek in glasbenik kot je Paolo Pegoraro!«

Močna želja po prenašanju znanja na mlajše kitariste ga je vodila k osnovanju akademije za kitaro »Segovia Guitar Academy«, ki je danes uveljavljen in mednarodno priznan center za kitariste, študente iz vsega sveta. Leta 2010 je bil Paolo Pegoraro izbran na prosto mesto profesorja kitare na »Univerzi za glasbo in upodabljajočo umetnost« v Gradcu. V preteklih letih so njegovi študenti osvojili preko 180 nagrad na prestižnih državnih in mednarodnih tekmovanjih, kot so: Alessandria (Pittaluga), Benicassim (Tárrega), Almeria (Arcas), La Herradura (Segovia), Tokio, Malibu (Parkening), Rim (Sor) in Gargnano.

Je tudi reden gost na kitarskih festivalih širom sveta, kjer deluje kot član žirij in vodja mojstrskih tečajev.

Posnel je več zgoščenk in še posebej za svoj CD »Solo« prejel navdušujoče kritike. Nemška revija »Gitarre & Laute« je posnetke ocenila kot »... odkritje leta«. Njegov zadnji CD pa je bil na kitarski konvenciji v Alessandriji nagrajen z nagrado »Zlata kitara« kot najboljši CD leta 2010.

Rodil se je 9. avgusta 1968 v Bassanu del Grappa. Glasbe se je pričel učiti zelo zgodaj in takoj nakazal izjemen talent, v družini, polni glasbene kreativnost pa je bil deležen velike vzpodbude. Diplomiral je z odliko na konservatoriju »Benedetto Marcello« v Benetkah v razredu Tommasa de Nardisa. Zaporedoma se je udeleževal mojstrskih tečajev pri Manuelu Barruecu in Davidu Russellu in tudi prejel »zaslužno diplomo« na »Chigiana akademiji« v Sieni v razredu legendarnega Oscarja Ghiglije.

Leta 2010 postane član družine »D'Addario«.

»Paolo izvaja note kakor niz biserov; jasno, eno za drugo in prav izjemno je, kako vse te bisere vseh velikosti in vseh barvnih odtenkov zlaga skupaj na način, ki ustvarja učinek močne kompaktnosti in harmonije. Paolo sledi svojim glasbenim zamislim brezkompromisno: pospeševanja in zadrževanja fraz uporablja resnično samo iz muzikalnih razlogov in nikoli zaradi tehničnih težav. V svetu kitare je to izjemno. Lahko samo še enkrat ponovim: Paolo Pegoraro je odkritje leta!«

Peter Päffgen - Gitarre und Laute

www.paolopegoraro.com