Alen Garagić (BiH/SLO/CH)
Alen Garagić
Alen Garagić

Kritiki ga opredeljujejo kot "umetnika in odličnega izvajalca, ki počne s kitaro to, kar počne pianist s klavirjem. Glasbo izraža ritmično, dinamično, harmonično in tonsko kontrastno, prav tako izraža barve, ki so jih skladatelji ujeli v svoje note [...]. Večerna dela so bila ponujena z občudovanja vrednim glasbenim bogastvom." (Luís José López, Diario ABC).

“Lahko bi zapisali, da je Garagićevo obvladovanje snovi sredstvo za neugasljivost glasbe oz. njenih kontrastnih temperamentov; za plamenenje in razpiranje v ponavljajočih se enotah, pa najsi gre za droben spremljevalni vzorec ali reprezentančno kompozicijsko celoto.” (Jure Dobovišek, Delo).

Rojen je bil 30. novembra 1978 v Tuzli (Bosna in Hercegovina). Kitaro je začel igrati pri trinajstih na Srednji glasbeni šoli v Tuzli. Glasbeno izobraževanje je nadaljeval na Kraljevem konservatoriju v Haagu, kjer je študiral z Zoranom Dukićem. Študij je nadaljeval z Alexom Garrobéjem in Fernandom Rodriguezom na "Escuela Superior de Música de Catalunya" v Barceloni. Specializacijo je končal pri Franzu Halaszu na "Hochschule für Musik" v Nürnbergu. Magisterij je dokončal na Akademiji za glasbo v Ljubljani pri Tomažu Rajteriču.

V mnogih evropskih in ameriških državah je imel koncertne turneje z mojstrskimi tečaji. Povabljen je bil na festivale, kot so "José Tomas" v Alicanteju (Španija), "Antonio Lauro" v Ankari (Turčija), "Fabricio Caroso" v Latini (Italija), "Andrés Segovia" v Linaresu (Španija), "Guitars of the World" v Buenos Airesu, Mednarodni festival kitare v Amsterdamu, "Masters" v Sevilji (Španija), Mednarodni glasbeni festival v Toledu (Španija), Mednarodni festival kitare v Daejeonu (Južna Koreja), Mednarodni glasbeni festival v Lizboni in še mnoge druge.
Nastopal je na odrih prestižnih dvoran, kot je National Auditorium v Madridu, L'Auditori in Palau de la Música Catalana v Barceloni, Sejong Center za uprizoritvene umetnosti v Seulu (Južna Koreja), Theatre Monumental s španskim radijskim in televizijskim orkestrom v Madridu.

Od leta 2002 do 2007 je dobil več kot dvajset nagrad na mednarodnih tekmovanjih, med drugim prvo nagrado na mednarodnem tekmovanju "José Tomás" v Alicanteju, prvo nagrado na mednarodnem tekmovanju "Andrés Segovia" v Linaresu, prvo nagrado na mednarodnem tekmovanju "Velez-Málaga" in prvo nagrado na najpomembnejšem španskem tekmovanju pod pokroviteljstvom kraljeve družine, tj. Mednarodno tekmovanje princese Kristine, fundacije Guerrero v Madridu.