Erazem Izidor Grafenauer (SLO)
Izidor Erazem Grafenauer
Izidor Erazem Grafenauer

Izidor Erazem Grafenauer, rojen 3. 4. 1991 se je začel učiti klavir pri Suzani Zorko Mlinarič pri šestih letih, pri osmih pa še kitaro pri prof. Evi Hren na Konservatoriju za glasbo in balet v Ljubljani. Po končani osnovni šoli se je vzporedno s splošno gimnazijo vpisal na teoretski oddelek na Konservatoriju za glasbo in balet ter leto kasneje še na glavni predmet kitaro. L. 2008 je bil kot izjemno nadarjen sprejet na Akademijo za glasbo v Ljubljani, kjer je bil njegov mentor prof. Andrej Grafenauer in kjer je decembra 2013 z odliko diplomiral. Študij kitare je nadaljeval na tretjestopenjskem študiju specializacije na Muzički akademiji Univerze v Zagrebu pri prof. Istvánu Römerju, ki ga je februarja 2018 z odliko zaključil, vzporedno pa je junija 2017 z najvišjo oceno zaključil tudi magistrski študij baročne lutnje in teorbe na Konservatoriju B. Marcello v Benetkah pri specialistu za lutnjo, profesorju Tizianu Bagnatiju.
Na glasbenih tekmovanjih je prejel vrsto visokih nagrad, prejel je tudi dve Prešernovi nagradi Akademije za glasbo v Ljubljani za solistične nastope z orkestrom in za nastope s kvartetom Hymnia.
V času študija je kot solist dvakrat nastopil z orkestrom Slovenske filharmonije (R. Dyens - Concerto Metis, J. Rodrigo – Concerto de Aranjuez), s komornim godalnim orkestrom Akademije za glasbo (M. Giuliani -  Concerto op. 30) in z orkestrom SNG Maribor, s katerim je izvedel noviteto T. Žalik – Koncert za kitaro). Kot solist je nastopil tudi s kitarskima orkestroma Akademije za glasbo v Ljubljani in Ljudmila Rusa (Händel, Vivaldi, Moreno-Torroba), s Simfoničnim orkestrom Cantabile (Rodrigo - Concerto Madrigal za 4 kitare) ter z Baročnim orkestrom Akademije za glasbo v Ljubljani (Vivaldi, Concerto in Re - maggiore).
Solistično je veliko nastopal po Sloveniji v organizaciji različnih prirediteljev (Glasbena mladina Slovenije, Glasbena mladina Ljubljane, Imago Sloveniae …) in v tujini (Avstrija, Italija, Madžarska, Nemčija, Francija, Hrvaška, Srbija v organizaciji Amici della Musica Udine, Young Euro Classic Passau, Suoni del Luoghi Italija, Dubrovačke ljetne igre, Korkyra baroque festival).
   Izidor Erazem Grafenauer je zelo aktiven tudi kot komorni glasbenik. V času študija je prejel več nagrad, sodeloval je v  kitarskem duu, kitarskem kvartetu,  baročnem triu in kvartetu ter v različnih duih z ostalimi inštrumenti (klavir, čembalo, flavta, violončelo, klarinet, citre …). Trenutno je najbolj dejaven v Slovenskem kitarskem kvartetu, ki ga je leta 2012 ustanovil z Mariem Kurtjakom, Simonom Fojkarjem in Aljošo Vrščajem.
Kot lutnjist je sodeloval z Baročnih orkestrom Akademije za glasbo v Ljubljani, SNG Maribor, z Baročnim orkestrom Akademije za glasbo v Zagrebu ter teatrom La Fenice iz Benetk. Je redni član Hrvaškega baročnega ansambla, redno sodeluje tudi z vokalnim sestavom Antiphonus.
Ukvarja se tudi z drugimi zvrstmi glasbe kot sta klezmer (Slovenski Klezmer band) in flamenko (CoraViento).
Od šolskega leta 2014/15 je honorarni sodelavec, asistent za lutnjo in historična brenkala, na Akademiji za glasbo Univerze v Ljubljani, od decembra 2017 pa deluje tudi kot samozaposleni v kulturi.
Aprila 2018 leta je pri založbi Divya records izdal svojo prvo zgoščenko z naslovom »Preludio«, s skladbami Weissa in Falckenhagna za baročno lutnjo.