Aljaž Cvirn (SLO/CH)
Aljaž Cvirn
Aljaž Cvirn

Aljaž Cvirn je mlad slovenski klasični kitarist, ki živi in deluje v Zürichu. Nastopal je po vsej Evropi; v Italiji, Švici, Nemčiji, Avstriji, na Hrvaškem in v Sloveniji, kjer je sodeloval na različnih festivalih, kot so Zürich Guitar Days, Luzerne Guitar Festival, Postojnski kitarski teden, Stradivari Stiftung in pa v seriji Solidarni zvoki v organizaciji Luzernškega simfoničnega orkestra. Sodeloval je na številnih državnih in mednarodnih glasbenih tekmovanjih ter osvojil več kot 10 prvih, drugih, tretjih in posebnih nagrad. Leta 2014 je prejel Prešernovo nagrado, ki jo podeljuje Akademija za glasbo v Ljubljani. Po končanem dodiplomskem študiju na Akademiji za glasbo v Ljubljani je študij nadaljeval na Züricher Hochschule der Künste v švicarskem mestu Zürich, kjer je v razredu profesorja Andersa Miolina leta 2018 uspešno magistriral. Sledilo je 2-letno izobraževanje v Baslu pri prof. Paul Galbraithu, od 2019 pa je zaposlen na züriškem konservatoriju za glasbo ter glasbeni gimnaziji Uster.

Njegov kitarski repertoar je zelo raznolik. Izvaja klasična dela vseh obdobij od renesanse, baroka do moderne glasbe 20. stoletja. Velik del njegovega repertoarja sestavlja komorna glasba v različnih formacijah. Aprila 2017 je z nemško violončelistko Isabel Gehweiler posnel svojo debitantsko zgoščenko z naslovom »Sonate za violončelo in kitaro«, ki je leta 2018 izšla pod založbo Solo Musica.

V zadnjih letih se je uveljavil kot prepričljiv poustvarjalec, ki ga po mnenju strokovne javnosti odlikujejo izvajalska dovršenost, stilna premišljenost in inovativne interpretacijske zamisli. Redno nastopa v različnih komornih zasedbah z glasbeniki kot so: Tanja Sonc, Sebastian Bohren, Isabel Gehweiler in drugi.