Katja Porovne Silič (SLO)
Katja Porovne Silič
Katja Porovne Silič
 
Katja Porovne Silič je kitaro študirala na ljubljanski Akademiji za glasbo pri prof. Andreju Grafenauerju, kjer je junija 1994 diplomirala. Študij je nadaljevala na Univerzi za glasbo in uprizoritveno umetnost na Dunaju pri prof. Brigitte Zaczek, kjer je junija 2000 z odliko zaključila študij. Kot najboljša diplomantka kitarskega oddelka je prejela posebno priznanje »Würdigungspreis«, ki ga podeljuje avstrijsko ministrstvo za izobraževanje, znanost in kulturo.
V letih 1992, 1993, 1994 je osvojila najvišja mesta na tekmovanjih »Mladih glasbenikov Slovenije«.
Uspešno se je udeležila tudi mednarodnih kitarskih tekmovanj, kjer je prejela več nagrad. Najpomembnejše med njimi so:
Rust, Avstrija, 1999 (»Nikita Koshkin«) - 3. nagrada, Mottola, Italija, 1999 (»Citta di Mottola«) -
4. mesto, Granada, Španija,1999 (»Paco Santiago Marín«) - častna nagrada (Mención Honorifica execuo), Dunaj, Avstrija,1999 (»Forum Gitarre 99«) -1. mesto in 2. nagrada.
 
Solistično in v komornih zasedbah koncertira doma in v tujini, med drugim tudi v okviru raznih koncertnih ciklov in glasbenih festivalov. Nastopala je z domačimi in tujimi priznanimi glasbeniki: z Andrejem Grafenauerjem, Jasno Nadles, Karmen Pečar, Claudijem Arimanyjem,…
Nastopa tudi v zasedbi Libertrio z Matjažem Porovnetom – violina in Petrom Brčarevićom- kontrabas. Za koncert v okviru cikla Glasbeni Atelje Društva slovenskih skladateljev, ki so ga izvedli maja 2019, so napisali skladbe skladatelji Milko Lazar, Žiga Stanič in Vitja Avsec. Koncertirali so tudi na koncertnih ciklih in festivalih Grad Rače 2020, Glasbeno poletje v Bohinju, Jesenske serenade, Piranski večeri Avditorija Portorož,…
V letih 2011 – 2015 je bila predsednica Društva slovenskih učiteljev kitare – EGTA.
 
Sodelovala je pri kompaktni plošči »Hymnus Carniolis« v okviru projekta slovenskih študentov glasbe na Dunaju (»Mi Dunaj Vam«), 1999.
S prof. Andrejem Grafenauerjem sta kot kitarski duo izdala dve kompaktni plošči. Prvo leta 2000 z deli F. Sora in J. K. Mertza, drugo pa oktobra 2001 z deli Strajnarja, Staniča, Šavlija, Pierra-Petita in Castelnuova-Tedesca.
Septembra 2009 je izšla kompaktna plošča skladatelja Aleša Strajnarja, za katero sta s prof. Andrejem Grafenauerjem posnela Sonato za dve kitari št. 1.
 
Kitaro in kitarsko komorno igro poučuje na Akademiji za glasbo v Ljubljani.