Anders Miolin (SWE/CH)
Anders Miolin
Anders Miolin

Anders Miolin je švedsko-švicarski kitarist, skladatelj in profesor na Univerzi za umetnost v Zürichu v Švici. Prireja recitale in mojstrske tečaje po vsem svetu in je cenjen zaradi svojih edinstvenih nastopov na inovativnih 13- in 12-strunskih kitarah, ki jih je razvil v sodelovanju z izdelovalcem Ermannom Chiavijem (www.chiaviguitars.com) iz Züricha.

Repertoar Andersa Miolina obsega dela od renesanse do moderne dobe, vključno z njegovimi avtorskimi skladbami, ki pa so močno navdihnjene z glasbenimi svetovi Bacha, Debussyja, Ravela in Stravinskega.

Anders Miolin je razvil celovit koncept poučevanja kitare, ki je namenjen kitaristom vseh ravni, od začetnikov do profesionalnih izvajalcev. Koncept temelji na dolgoletnih izkušnjah njegovega profesionalnega muziciranja v kombinaciji z znanji iz nevroznanosti, psihologije in ergonomije. Cilj tega koncepta je omogočiti vsakemu kitaristu, da na najboljši možni način poveča svoj potencial z uporabo znanj s področij psihološke in fiziološke znanosti ter glasbe in sicer tako, da lahko v popolnosti izkoristi svoje sposobnosti, razpoložljivi čas vadbe ter duševne in fizične energije. Na teoretičnih in izkustvenih osnovah posveča največ pozornosti tematiki, kako čim bolje izkoristiti svoje osebne danosti in razviti zdravo držo, s katero bi preprečili obremenitve in poškodbe mišic.

Imenitno umetnost Andersa Miolina zaznamujejo edinstven inštrument, edinstveni programi in edinstven zvok. Trdno je uveljavljen kot eden najbolj kreativnih in vsestranskih kitaristov današnjega časa. Njegovi koncerti, posnetki in mojstrski tečaji so visoko ocenjeni in mednarodno priznani. Kot človek in kot umetnik je velik svetovljan in takšen je tudi slog njegovih bogatih programov. Miolin je tudi navdušujoč skladatelj. Ustvarja edinstvene, vznemirljive in brezčasne zvočne pokrajine, ki presegajo običajne sloge in klišeje.
 
"Eden najbolj cenjenih in občudovanih solistov na mednarodni sceni klasične kitare."
- Mednarodni kitarski festival Uppsala, 2016
 
"Transkripcije švedskega virtuoza Andersa Miolina so tako mojstrske kot njegovi nastopi ... Najboljše od vsega pa je, da zaradi Miolina pozabimo, da smo priča drznim kitarskim podvigom. Preprosto nas pomete s čudovito, lepo odigrano glasbo."
- Guitar player, ZDA
 
 "Pri Andersu Miolinu se soočimo s pravim umetnikom, zaradi katerega pozabimo, da je virtouz tudi zato, ker obvladuje tisto nenavadno kvaliteto in vrlino, ki ji pravimo poezija."
Leo Brouwer, skladatelj, dirigent