Tvrtko Sarić (CRO/SLO)
Tvrtko Sarić
Tvrtko Sarić

Tvrtko Sarić se je rodil v Gospiću. Glasbeno izobraževanje je pričel na Reki, kjer se je tri leta učil v razredu Nikole Jedrlinića, nato pa maturiral v Zagrebu pod mentorstvom prof. Istvána Römerja. Diplomiral je v razredu prof. Darko Petrinjak na zagrebški Akademiji za glasbo in nadaljeval s specializacijo na Visoki šoli za glasbo v Lovranu, kjer se je izpopolnjeval pri prof. Goranu Listešu.

Koncertiral je v Sloveniji, Avstriji, Italiji, Nemčiji, na Poljskem, v Bosni in Hercegovini, Mehiki in ZDA ter kot solist nastopil z Zagrebško filharmonijo, Zagrebškimi solisti, Celjskim godalnim orkestrom, Varaždinskim komornim orkestrom, skoraj z vsemi godalnimi kvarteti na Hrvaškem in kot član ansambla za sodobno glasbo Cantus. Od leta 2010 do 2015 je bil član renesančnega ansambla Minstrel, kjer je igral lutnjo, takoj zatem pa se je pridružil sedanjemu Hrvaškemu kitarskemu kvartetu. Leta 2017 je na 68. Dubrovniških poletnih igrah s kvartetom prejel prestižno nagrado “Orlando”. Snema za založbe na Hrvaškem in v Sloveniji in je dobitnik nagrade “Porin” (avtorski nosilec zvoka Berislava Šipuše, "Skupaj", Cantus, 2018).

Sarić je ustanovitelj in umetniški vodja več glasbenih ciklov na območju mesta Gospić in Ličko-Senjske županije. Kot višji predavatelj je zaposlen na Oddelku za izobraževanje učiteljev v Gospiću Univerze v Zadru in na Glasbeni šoli Črnomelj. Na navedenem oddelku je leta 2012 ustanovil tudi pevski zbor Degenija.

Leta 2017 je Tvrtko Sarić prejel še “Rektorjevo nagrado” za izjemne dosežke pri umetniškem delu in vodenju zbora.