Petrit Çeku (RKS/CRO)
Petrit Çeku
Petrit Çeku

Petrit Çeku se je rodil leta 1985 v Prizrenu na Kosovu, kjer je začel svoje glasbeno izobraževanje v sodelovanju z Luanom Sapunxijem. S selitvijo v Zagreb leta 2002 je šolanje nadaljeval v razredu Xhevdeta Sahatxhije, nato pa v razredu Darka Petrinjaka na Glasbeni akademiji v Zagrebu, kjer je diplomiral leta 2008. Otroške sanje so se mu uresničile, ko je leta 2009 pričel s študijem pri slovitem Manuelu Barruecu na Konservatoriju Peabody v Baltimoru (ZDA) in leta 2013 zaključil izobraževanje.

Çekujeva izredna senzibilnost in ekspresivnost sta pritegnila občinstvo in kritike po vsem svetu. Kitarski kritik Colin Cooper ga je označil za "solista velikih priložnosti". Nastopal je po Evropi in Severni Ameriki s solističnimi recitali in kot solist s simfoničnimi orkestri: Simfonični orkester Allentown, Simfonični orkester Baltimore, Komorni orkester češke filharmonije, Državni orkester St. Petersburga, Simfonični orkester albanske radiotelevizije in najpomembnejši orkestri na Hrvaškem, kot so Zagrebška filharmonija, Dubrovniški simfonični orkester in Simfonični orkester HRT. Redno nastopa tudi kot član priznanih ansamblov, kot so Zagrebški solisti in Kitarski trio Elogio.

V svoji bogati karieri je osvojil devet prvih nagrad na mednarodnih kitarskih tekmovanjih, med drugim na tekmovanju Christopher Parkening v Malibuju (2012, ZDA), Schadtu v Allentownu (2011, ZDA), Maurizio Biasini v Bologni (2011, Italija) in tekmovanju Michele Pittaluga v Alessandriji (2007, Italija).
Svojo prvo studijsko zgoščenko je Çeku izdal leta 2008 pod etiketo založbe Naxos. Istega leta je prejel še nagrado “Mladi glasbenik”, ki jo letno podeljujeta Zagrebška filharmonija in Hrvaška poštna banka. Poleg tega je leta 2005 prejel nagrado “Ivo Vuljević” Hrvaške glasbene mladine in zmagal na tekmovanju “Ferdo Livadić” v okviru festivala Samoborska glasbena jesen.

Petrit Çeku igra na kitaro ameriškega izdelovalca Rossa Gutmeierja.