Rafael Aguirre (ESP)

Rafael Aguirre je mednarodno uveljavljen kitarist, ki je s svojo osupljivo virtuoznostjo, globino umetniškega izraza in neizmerno raznolikim programom navduševal občinstvo že v 35-ih državah po vsem svetu. Že sam začetek njegove izjemne kariere so odlikovale prve nagrade na trinajstih mednarodnih tekmovanjih, vključno s tekmovanjema Francisco Tárrega in Pro Musicis v New Yorku. Trenutno je eden najslavnejših kitaristov na svetu.
Rafael redno nastopa na prestižnih prizoriščih, kot so Carnegie Hall v New Yorku, Concertgebouw Amsterdam, dunajski Konzerthaus, Hamburg Laeiszhalle in Elbphilharmonie, Philharmonie am Gasteig v Münchnu, King's Place London, Moskovska dvorana Tchaikovsky, St. Petersburg Philharmonia, Teatro Real v Madridu, Palau de la Musica v Barceloni, Center uprizoritvenih umetnosti Hyogo na Japonskem in umetniški center Seul v Južni Koreji.

Njegov prvenec na festivalu “Verbier” v Švici, ko je s komornim orkestrom Verbier izvajal Rodrigov Concierto de Aranjuez, je bil predvajan na “medici.tv” in je do danes najbolj gledan video posnetek v njihovem katalogu, saj je v samo dvanajstih mesecih imel na svojem Facebook profilu več kot 3 milijone ogledov. Med vrhunce preko 30-ih koncertov z obsežnim in raznolikim programom, tako v preteklosti, kot tudi med nedavnimi nastopi, sodijo koncerti s simfoničnimi orkestri: KBS, Tokijski simfonični orkester, Orkester National de Lyon, Ulster orkester, Robert Schumann filharmonija Chemnitz, Orkester Linz Bruckner ob otvoritvi festivala St. Florian v Avstriji, Nova Rusija v Moskvi, RTVE simfoniki Madrid in Castilla y León simfoniki. Igral je pod taktirko prominentnih dirigentov, kot so Jesús López Cobos, Lorenzo Viotti, Karina Canellakis, Domingo Hindoyán, Clemens Schuldt, Miguel Ángel Gómez Martínez in Yoel Levi.
Rafael Aguirre si po klasični tradiciji Andrésa Segovie in Narcisa Yepesa prizadeva tudi za širitev kitarskega repertoarja, ki vključuje glasbo različnih stilov od flamenka, filmske glasbe ter pop in ljudske glasbe celo iz obrobnih koncev sveta. Sodeluje s klasičnimi umetniki eklektičnih nazorov ter ima komorni ansambel, sestavljen iz glasbenikov Berlinske filharmonije. Sodeluje z mnogimi skladatelji, kot so Lorenzo Palomo, Raffaele Bellafronte ter Antón García Abril in je premierno izvedel dela Sergio Assada, Joaquín Clercha, Agustín Castilla Avile, Davida del Puerte in Daniela Reala.

Izdal je albume za RTVE Música, Naxos, KSGExaudio, Ars Produktion in MDG z deli iz zakladnice osrednjega kitarskega repertoarja, priredbami iz nabora večnih klavirskih skladb, brazilsko glasbo, fadom in premiernim posnetkom Palomove “Fulgores” s Castilla y León simfoniki, Ano Valderrama in maestrom Jesúsom López Cobosom. Izstopajočo uspešnico predstavlja njegov album La Vida Breve, ki ga je Rafael posnel s svojim stalnim komornim kolegom, violončelistom Nadège Rochatom in prejel bleščeča priznanja strokovnih publikacij Gramophone, The Strad in Crescendo Magazine. Nominiran je bil za Latino Grammyja, njegovi albumi pa so bili predvajani na centralnih radijskih postajah po vsem svetu.
Pri 16-ih je sijajno opravil svoj orkesterski debi z Malagškim mladinskim simfoničnim orkestrom na turneji po Španiji in Maroku. Prejel je štipendiji andaluzijske vlade in fundacije Aleksandra von Humboldta, kar mu je omogočilo študij na düsseldorfski visoki šoli Roberta Schumanna pri prof. Joaquinu Clerchu. Diplomiral je z najvišjimi odlikovanji ter se nato izpopolnjeval še pri prof. Michaelu Lewinu na Kraljevi akademiji za glasbo v Londonu. Rafael Aguirre trenutno živi v Madridu.