Mak Grgić (SLO/USA)
Mak Grgić
Mak Grgić

Kitarist Mak Grgić je diplomiral v razredu prof. Alvara Pierrija na Univerzi za glasbo in upodabljajočo umetnost na Dunaju. Dokončal je doktorski študij na USC Thornton School of Music v ZDA, kjer sedaj poučuje kot izredni profesor. Med šolanjem je uspešno sodeloval in zmagal na več kitarskih tekmovanjih, s prvo nagrado na kitarskem tekmovanju “Luigi Mozzani” in visokimi odlikovanji na mednarodnih tekmovanjih Andres Segovia v nemškem Velbertu, Arrenzanu, Forum Gitarre na Dunaju, tekmovanju Anna Amalia za mlade kitariste v Weimaru in Beogradu in na Evropskem tekmovanju klasične kitare  “Enrico Mercatali” v Italiji.
Nastopal je na številnih priznanih prizoriščih po vsem svetu in za svoje nastope prejel odlične kritike. New York Times je o Maku Grgiću objavil kritiko: “gifted young guitarist« (Vivien Schweitzer). Hvalo je objavil tudi novinar Classics Today Jed Distler: “Mak Grgic’s abundant, yet tasteful guitar virtuosity leaves a powerful impression…”
Med drugim je sodeloval s simfoničnim orkestrom iz Sankt Peterburga, simfoničnim orkestrom Spokane Symphony Orchestra in orkestrom RTV Slovenija. Štiri leta je bil član priznanega Zagrebškega kitarskega kvarteta. Sodeloval je s priznanimi umetniki, kot so Martin Chalifour (umetniški vodja The Los Angeles Philharmonic), čelisti Jay Campbell, Joshua Roman, Ashley Bathgate (čelist v Bang on a Can All-Stars). Sodeloval je tudi z John Sant’Ambrogio (bivši prvi čelist St. Louis Symphony Orchestra).
Mak strastno raziskuje nova glasbena obzorja in je premierno uglasbil številne nove skladbe, recimo glasbo Nine Šenk z kvartetom JACK, glasbo Davida Crowella, (skladatelja in saksofonista Philip Glass Ensembla), glasbo Christian Careya, Julie Adolphe, Thomas Kotcheffa, Sven-David Sandströma, Hakki Cengiz Erena in William Harveya.
Leta 2014 je posnel album z naslovom Cinema Verismo – pregled filmske glasbe zadnjih desetletij v transkripcijah za kitaro. Redno koncertira po ZDA in Evropi.
Posebej za Maka Grgića sta skladbi napisala Payton MacDonald (Alarm Will Sound) in Nejc Kuhar (Sonata št. 1)

Leta 1997 se je vpisal v Glasbeno šolo Franca Šturma v Ljubljani. Čeprav je sprva razmišljal o klavirju ali violini, je na očetov predlog izbral kitaro pri prof. Antonu Črnuglju. Študiral je v Zagrebu pri prof. Anteju Čagalju na Konservatoriju Elly Bašić, in nato na Dunaju na Univerzi za glasbo in upodabljajočo umetnost na Dunaju, kjer je diplomiral pri prof. Alvaru Pierriju. Podiplomski študij je nadaljeval na USC Thornton School of Music v ZDA pri prof. Williamu Kanengiserju, doktorat pa na Univerzi v Los Angelesu pod mentorstvom Scotta Tennanta.