Łukasz Kuropaczewski (POL/A)

Łukasz Kuropaczewski se je rodil leta 1981 v majhnem poljskem mestecu Gniezno, kitaro pa je začel igrati pri desetih letih. Pri 13-ih ga je njegov prepoznavni talent pripeljal v razred uglednega učitelja kitare Piotra Zaleskega, kjer se je učil celih devet let.
Magistriral je na Akademiji za glasbo v Vroclavu, nato pa je s polno štipendijsko podporo bil napoten na študij na Inštitut Peabody v ZDA k profesorju Manuelu Barruecu, kjer je bil leta 2008 nagrajen z “Artist Diplomo”. V času študija je veliko koncertiral, tako v svoji domovini kot drugod po svetu ter praviloma navdušenemu občinstvu izkazoval svojo izjemno strastvenost in tehnično perfekcijo.

Kot nadvse iskan koncertni kitarist, komorni glasbenik in solist z orkestri Łukasz redno gostuje na festivalih po vsem svetu, bil pa je tudi član strokovne žirije na mednarodnem glasbenem tekmovanju ARD 2017 v Münchnu. V zadnjih dveh sezonah je kot koncertant debitiral na festivalu Pablo Casals v Portoriku in v sodelovanju s violinistoma Danielom Hopejem in Jennifer Frautschi nastopil na festivalu komorne glasbe Santa Fe. Med spomladansko koncertno turnejo po ZDA je v Muzeju umetnosti v Baltimorju premierno izvedel “Tri skladbe za kitaro” skladatelja Marca Neikruga ter serijo koncertov zaključil v komorni zasedbi s harmonikarjem Maciejem Frackiewiczem v Clevelandu in Pinehurstu. Med drugim je nastopil tudi na Festivalu Caramoor.

Njegovi najodmevnejši solistični recitali vključujejo nastope v Londonski kraljevi festivalski dvorani, dvorani Concertgebouw v Amsterdamu, Varšavski nacionalni filharmoniji, Dvorani Čajkovskega v Moskvi, Tonhalle v Zürichu in newyorški Carnegie Hall. Łukasz Kuropaczewski je velik privrženec komorne glasbe in pogosto sodeluje z glasbeniki iz rodne Poljske, pa tudi z godalnim kvartetom Orion, mandolinistom Avijem Avitalom, operno sopranistko Cheno Reiss, violinistom Danielom Hopeom, koncertnim mojstrom Giardino Armonica - Stefanom Barneschijem in harmonikarjem Richardom Gallianom.

Premierno je odigral številne koncerte priznanih skladateljev: Angelo Gilardino, Krzysztof Meyer, M. Gorecki, Alexander Tansman (poljska premiera) in Krzysztof Penderecki (kitarska različica koncerta za violo z orkestrom Sinfonia Varsovia in Maximianom Valdésom). Za predstavitev nove priredbe tega koncerta za klasično kitaro se je Maximianu Valdésu pridružil tudi v Santiagu, kjer je ponovno uspešno izvedel koncert z orkestrom Filharmonije Santiago. Svoji “Sonati za kitaro” sta mu posvetila skladatelja Krzysztof Meyer in Angelo Gilardino.

Trenutno je profesor kitare na Umetniški univerzi v Gradcu v Avstriji in na Akademiji za glasbo v Poznanu na Poljskem, kjer je doktoriral na koncertni smeri. Poleg tega je vsakoletni umetniški direktor festivala Polish Guitar Academy, ki poteka v Poznanu. Do danes je posnel šest zgoščenk.

Łukasz Kuropaczewski igra na kitaro Ross Gutmeier (ZDA) in uporablja strune Savarez Alliance Corum.