Brian Head (ZDA)
Brian Head
Brian Head

Kitarist in skladatelj Brian Head je načelnik oddelka za klasično kitaro na USC Thornton School of Music v Los Angelesu, Kalifornija, kjer je tudi poddekan oddelka za akademske programe. Rojen je bil v Washingtonu, diplomiral pa je iz matematike na univerzi v Marylandu ter iz klasične kitare in kompozicije na USC Thornton School of Music, kjer je kot izjemno uspešen diplomant prejel še posebno priznanje. Za pedagoško delo je bil večkrat nagrajen, med drugim je prejel tudi najvišjo pedagoško nagrado »Simon Ramo Faculty Award«. 

Brian Head redno nastopa s priznanimi orkestri kot je Filharmonija Los Angeles, LA Santa Barbara in Long Beach Operas, koncertira pa tudi kot solist na znamenitih odrih: Dorothy Chandler Pavilion, Disney Hall in Hollywood Bowl. V svoji bogati profesionalni karieri je sodeloval s številnimi eminentnimi dirigenti, kot so Esa Pekka Salonen, Michael Tilson Thomas, James Conlon, Matthias Pintscher, Heiichiro Ohyama, James Conlon in Gustavo Dudamel. Njegovi posnetki The Falcon's Eye (solo glasba Donalda Crocketta) in En la tierra (premiere koncertov) so bili izdani pri založbi Doberman-Yppan Records. Sodeloval je tudi z legendarnimi skladatelji: William Kraft, Stephen Hartke, Frank Zappa in Louis Andriessen.

Poleg koncertiranja in pedagoškega dela se Brian uspešno uveljavlja tudi kot skladatelj. Njegove skladbe objavljajo založniške hiše Guitar Solo Publications in Alfred Music, posneli pa so jih uveljavljeni kitaristi: William Kanengiser, Scott Tennant in Shinichi Fukuda pod trgovsko znamko Delos, Denon in GSP Recordings. Kompozicije Briana Heada so bile že izvedene na šestih kontinentih in na koncertnih prizoriščih širom ZDA, vključno z Merkin Hall v New Yorku, Ambassador Auditorium v Los Angelesu in Phillips Collection v Washingtonu. Skladbo We Know You Know je posvetil Johnu McLaughlinu in je ena od skladb z albuma Guitar Heroes, ki je prejel nagrado Grammy Award, posnel pa ga je Los Angeles kitarski kvartet.

Brian Head je predhodno vodil program klasične kitare na Kalifornijski univerzi v Santa Barbari, od leta 2004 pa je bil predsednik organizacije Guitar Foundation of America, kjer je sedaj umetniški direktor.