Giampaolo Bandini (I)
Giampaolo Bandini
Giampaolo Bandini

Giampaolo Bandini, umetnik založbe DECCA, velja za enega najboljših italijanskih kitaristov na mednarodnem glasbenem prizorišču. Leta 2003 so ga bralci italijanske strokovne revije "Guitart" izbrali za najboljšega italijanskega kitarista. Leta 2002 je kot solist debitiral v Veliki dvorani prestižne St. Petersburške filharmonije in bil hkrati povabljen h koncertiranju v naslednjih letih, kar izjemno velika čast, ki se sicer kitaristu zelo redko izkaže.

Redno nastopa kot solist, v komornih zasedbah in z orkestri na najpomembnejših glasbenih festivalih po vsem svetu, od Evrope do ZDA, od Afrike do Južne Amerike (Carnegie Hall-New York, Mednarodni center za uprizoritvene umetnosti v Pechinu, Arts Center-Seoul, Ircam-Pariz, Musikhalle-Hamburg, Teatro Cervantes en Buenos Aires, Sala Čajkovski-Moskva, itd.). Po njegovi zaslugi se je leta 2012 kitara uspešno vrnila v milansko Scalo in sicer s koncertom za kitaro in godalni kvartet, ko so skupaj z Godalnim kvartetom “La Scala” poželi velik uspeh v javnosti.

Z bandoneonistom Cesarejem Chiacchiaretto igrata v duu že več kot 20 let in sta nastopila že na najpomembnejših kitarskih festivalih po svetu. Leo Brouwer jima je posvetil čudovito delo »Folia a traves de los siglos«, posnela pa sta ga leta 2020 na albumu založbe Decca z naslovom "Tango y Folia".
Giampaolo Bandini redno nastopa kot solist, v komornih zasedbah in z orkestri v več kot 50-ih držav po vsem svetu: Koreja, Avstrija, Nemčija, Luksemburg, ZDA, Španija, Kanada, Mehika, Bosna in Hercegovina, Poljska, Nizozemska, Hrvaška, Kitajska, Belgija, Libija, Francija, Rusija, Grčija, Argentina, Kolumbija, Romunija, Litva, Švica, Velika Britanija, Indija, Danska itd. Njegovi CD-ji, posvečeni Paganinijevi glasbi ("Intimate Paganini", posneto s kitaro, ki je pripadala Paganiniju) in Mariu Castelnuovu-Tedescu z njegovim celotnim opusom za komorno glasbo, so bili pred kratkim izdani pri založbi Decca Label. S še živečo glasbeno legendo Salvatorejem Accardom je pogosto igral na najpomembnejših glasbenih prireditvah v Italiji in tujini (Accademia Chigiana di Siena, Teatro Regio di Parma, Società dei Concerti di La Spezia, Festival di Musica da Camera di Cartagena-Kolumbija itd.). Sodeluje z uglednimi glasbeniki, kot so Avi Avital, Massimo Quarta, Danilo Rossi, Enrico Bronzi, Pavel Berman, Pavel Steidl, Sonia Ganassi, Moskovski virtuozi, Corrado Giuffredi, Quartetto d’archi della Scala, Trio di Parma, Andrea Griminelli, Michele Pertusi in mnogi drugi.

Konferenčni odbor mesta Alessandrija mu je podelil "Zlato kitaro" za pomembne zasluge širjenja in promocije kitare v Italiji ter po svetu. Danes je učitelj kitare in komorne glasbe na Konservatorijih Luigi Boccherini« v Lucci ter »Arrigo Boito« v Parmi in vodi mojstrske tečaje na najprestižnejših izobraževalnih institucijah po svetu.