ZAGREBŠKI KITARSKI TRIO
Zagrebški kitarski trio
Zagrebški kitarski trio

35 LET !! 

Darko Petrinjak           Goran Listeš           István Römer
 
Zagrebški kitarski trio je bil ustanovljen leta 1984 in je eden najuglednejših hrvaških ansamblov. Že od vsega začetka deluje v nespremenjeni zasedbi in redno nastopa tako po svoji domači Hrvaški kot po drugih evropskih državah. Ustvarili so številne posnetke, največ za Hrvaški radio. Njihov širok koncertni repertoar zaobjema številna dela, od renesanse do avantgardnih skladb in vključuje izvirne kitarske trie iz 19. stoletja, zanimive priredbe ter nova originalna dela.

Mnogo novih kompozicij za kitarski trio so jim posvetili tako nekateri najbolj prepoznavni hrvaški kot tudi mednarodni skladatelji: John Duarte in Blake Watkins iz Velike Britanije ter Nikita Koškin iz Rusije. Domiselna posebnost nekaterih njihovih koncertov je uporaba kontrabasa, ki ga igra Darko Petrinjak.

Vsi člani Zagrebškega kitarskega tria nastopajo tudi samostojno, ustvarjajo najrazličnejše snemalne projekte in se uveljavljajo kot izvrstni pedagogi: Darko Petrinjak in István Römer učita na Akademiji za glasbo v Zagrebu, Goran Listeš pa na Akademiji umetnosti v Splitu.

Celoten trio in vsi trije člani posamezno so prejeli več nagrad za svoje umetniške dosežke.