Vljudno vabljeni na vrhunske kitarske prireditve - Mednarodni festival kitare Postojna !

 
Guitar Festival Postojna 2015


Timotej Kosovinc

Timotej Kosovinc (roj. 1991) je svojo glasbeno pot pričel s sedmimi leti. Pri desetih letih je napisal svojo prvo lastno skladbo, svoj prvi koncert pa je izvedel pri dvanajstih letih in zaradi svojega prepričljivega nastopa in izjemne tehnične pripravljenosti zablestel tako v očeh profesorjev, kot tudi v očeh širšega občinstva.

Študiral je kitaro pri profesorju Alvaru Pierriju na Univerzi za glasbo in upodabljajočo umetnost na Dunaju, študira pa še kompozicijo pri profesorju Detlevu Müller-Siemensu na isti univerzi.

Dodatno se je izobraževal tudi pri drugih velikih mojstrih kitare in kompozicije kot so: David Newman, Beat Furrer, Lalo Schifrin, Pepe Romero, Pavel Steidl, Paul O'Dette, Costas Cotsiolis, Carlo Domeniconi, Philippe Villa, Graham Devine, Konrad Ragossnig in še mnogi drugi.

Je nagrajenec številnih tekmovanj. Med drugim je osvojil prvo mesto na evropskem kitarskem tekmovanju ”Citta di Gorizia” Premio Enrico Mercatali (Italija), na mednarodnem tekmovanju ”Guitar Art Summer Fest” (Črna gora) in republiškem tekmovanju Slovenije ”Temsig”.

Leta 2010 je za svoje dosežke prejel Škerjančevo nagrado. Kot solist je z orkestrom Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana izvedel Tedescov »Koncert v D-duru (op. 99)«, februarja 2016 pa je kot solist nastopil tudi z Orkestrom Slovenske filharmonije in izvedel sloviti »Concierto de Aranjuez« španskega skladatelja Joaquina Rodriga.

Kot eden najboljših kitaristov svoje generacije veliko koncertira kot solist ali član komornih zasedb v Sloveniji in v tujini. Sklada za najrazličnejše zasedbe in je s svojimi deli pogosto prisoten na mednarodnem prizorišču sodobne glasbe. V svoji glasbeni karieri se je ukvarjal tudi z drugimi glasbenimi žanri kot so flamenco, jazz in pop. Na koncertih mu največ pomeni komunikacija z občinstvom. Sam pravi: ”Poslušalce se da navdušiti z izjemno tehniko, vrtoglavo virtuoznostjo, s pristno muzikalnostjo, ampak vedno bodo najbolj cenili to, da začneš skozi glasbo govoriti.”

”Kitarist in skladatelj Timotej Kosovinc je pokazal svojo identiteto; med študijem na Dunaju se je razvil v obe smeri, in kot je videti, to počne naravno in uravnoteženo.”

(Delo)

”… v njegovih živih in ponotranjenih izvedbah kitara ni samo običajen instrument, ki ga uporablja kot sredstvo za produkcijo tonov, temveč aktiven del njega samega.”

(Radio Ars)

https://www.youtube.com/watch?v=_NYzM6alkxA

https://www.youtube.com/watch?v=RWTdEE16DJs

https://www.youtube.com/watch?v=CYtR0ceDILE

Zajokala je kitara
Razbijajo se čase
zarje jutranje
Zajokala je kitara
Utišati jo,
to nada je prazna,
ker utišati ne da se.
Njen jok monoton je
kot vode curljanje,
kot vetra ihtenje,
čez snežne poljane.
Utišati jo,
to nada je prazna.
Po tistem se joče,
kar je daleč.
Po pesku žarečega juga,
ki po belih kamelijah tarna.
Po večeru brez jutri,
po puščici brez tarče
O kitara!
Srce, ki ranilo
ga je mečev petero.

F. Garcia Lorca

 

www.guitarslovenia.com 

Copyright 2012 / Vse pravice pridržane

 Izdelva Studio Intera