Vljudno vabljeni na vrhunske kitarske prireditve - Mednarodni festival kitare Postojna !

 
Guitar Festival Postojna 2015

Slovenski kitarski kvartet
 

Program:

 

A. Strajnar: PASSACAGLIA
 

J. S. Bach: BRANDENBURŠKI KONCERT ŠT. 3, BWV 1048
I. brez oznake
II. Adagio
III. Allegro
 

B. Ipavec: SERENADA (prir. A. Vrščaj)
I. Allegro moderato
II. Menuetto
III. Andante con variazioni
IV. Finale
 

****************
 

L. Brouwer: CUBAN LANDSCAPE WITH RAIN
 

P. Šavli: LATINO SUITE (krstna izvedba)
I. Bossa Nova
II. Tango-Milonga
III. Salsa
 

D. Bogdanović: INTRODUKCIJA IN PLES
 

F. M. Torroba: ESTAMPAS
I. Bailando un Fandango Charro
II. Remanso
IV. Fiesta en el pueblo
V. Amanecer
VIII. Juegos infantiles

 

 

Leta 2012 so se štirje mladi kitaristi iz želje po skupnem muziciranju, iz opažanja, da pri nas takšnih zasedb trenutno ni ravno veliko, in iz radovednosti po odkrivanju novega zanimivega repertoarja odločili, da ustanovijo kitarski kvartet. Ker glasbeniki prihajajo iz različnih koncev države in ker želijo z nastopi izven naših meja opozoriti na svoje poreklo, so se odločili, da se poimenujejo Slovenski kitarski kvartet. V decembru 2014 so se prvič predstavili na odru z odmevno koncertno turnejo »GM oder« v Celju, Kranju, Ljubljani in Zagrebu (v dvorani Vatroslava Lisinskega), na kateri so tudi krstno izvedli novo delo »Glasba za morske pošasti« skladatelja Nejca Kuharja. Nastopili so tudi v dvorani Konservatorija za glasbo in balet Maribor v okviru Egtinega dneva. V lanskem decembru so v razprodani Gallusovi dvorani Cankarjevega doma skupaj s Simfoničnim orkestrom cantabile kot prvi v Sloveniji izvedli Rodrigov monumentalni Andaluzijski koncert za štiri kitare. Nekaj dni pozneje, v začetku januarja 2015, so izvedbo ponovili v športni dvorani v Logatcu. V letu 2016 so krstili duhovito skladbo svojega člana Maria Kurtjaka Slovenski potpuri, ob koncu leta pa pripravili projekt BWV 330, s katerim so se poklonili velikemu skladatelju J. S. Bachu ob 330. obletnici njegovega rojstva in izvedli več koncertov po Sloveniji.

»Ob tem nepozabnem dogodku je treba opomniti, da Člani Slovenskega kitarskega kvarteta ne le premorejo izjemno instrumentalno tehniko in spretnost v skupnem muziciranju, uravnotežen in izniansiran zvok ter obvladajo glasbene sloge in povednost, ki jo omogočajo, temveč tudi preostale kvalitete, ki glasbeniku na odru pomagajo vzpostaviti neposreden in iskren odnos s poslušalcem.«

Tomaž Gržeta, Glasna

Izidor Erazem Grafenauer se je učil klavir pri prof. Suzani Zorko in kitaro pri prof. Evi Hren na SGBŠ Ljubljana. Študij kitare je nadaljeval na Akademiji za glasbo v Ljubljani v razredu prof. Andreja Grafenauerja in z odliko diplomiral. Koncertira na kitaro, lutnjo, teorbo in vihuelo. Kot solist je nastopil z orkestrom Slovenske filharmonije in z orkestrom Mariborske opere. Večkrat je bil prvonagrajen na tekmovanjih v Sloveniji, zmagal pa je tudi na nekaterih mednarodnih tekmovanjih: leta 2011 na tekmovanju »E. Mercatali« v Gorici v kategoriji do 21 let, leta 2012 pa na uglednem kitarskem tekmovanju »Fernando Sor« v Rimu (do 35 let), kjer je osvojil drugo nagrado (prva ni bila podeljena) in posebno nagrado za najboljšo izvedbo skladb F. Sora. Prejel je dve Prešernovi nagradi Akademije za glasbo v Ljubljani, in sicer leta 2010 kot solist in leta 2011 kot član baročnega tria Hymnia. Od oktobra 2014 se izpopolnjuje na študiju specializacije iz kitare v Zagrebu pri prof. Istvánu Römerju, hkrati pa v Benetkah pri prof. Tiziano Bagnatiju opravlja magisterij iz baročne lutnje in teorbe.

Mario Kurtjak je po šolanju pri prof. Evi Hren na GŠ Logatec in prof. Igorju Sajetu na SGBŠ Ljubljana študiral kitaro pri prof. Andreju Grafenauerju na Akademiji za glasbo v Ljubljani in diplomiral že pri 21 letih. Je prejemnik številnih nagrad na državnih in mednarodnih tekmovanjih, nagrade Antonia Tarsie, februarskega priznanja ter Škerjančeve in Prešernove nagrade. Redno koncertira po Sloveniji in tujini kot solist in član različnih komornih skupin, svoje igranje pa izpopolnjuje na mojstrskih tečajih pri trenutno najbolj cenjenih kitaristih. Je tudi profesor kitare in diplomirani kemik.

Simon Krajnčan Fojkar je nižjo glasbeno šolo obiskoval pri prof. Nataši Bogataj v Kranju. Študij kitare je nadaljeval na SGBŠ Ljubljana pri prof. Jerku Novaku in nato na Akademiji za glasbo v Ljubljani pri prof. Katji Porovne Silič, kjer je leta 2012 diplomiral. Dodatno se je izpopolnjeval pri številnih priznanih kitarskih profesorjih. Na državnih tekmovanjih je leta 2006 prejel zlato plaketo, leta 2009 pa srebrno plaketo in tretjo nagrado. Leta 2007 je na mednarodnem tekmovanju »Mörski festival kitare« dobil zlato plaketo in drugo nagrado.

Aljoša Vrščaj je kitaro začel igrati pri 16 letih pri zasebniku Zdravku Kuniču. Po končanem 3. letniku srednje glasbene šole v Ljubljani pri prof. Žarku Ignjatoviću je študij nadaljeval na Akademiji za glasbo v Ljubljani pri prof. Andreju Grafenauerju in ga leta 2012 zaključil z najvišjo oceno. Ob tem je končal tudi študij prevajalstva na Filozofski fakulteti. Dodatno se izpopolnjuje pri priznanih kitaristih in profesorjih. Na državnih in mednarodnih tekmovanjih je osvojil kar nekaj nagrad in zlatih plaket. Pogosto nastopa v duu kitar s Simonom Krajnčanom Fojkarjem in v duu z violinistko Tino Vrščaj.

Zajokala je kitara
Razbijajo se čase
zarje jutranje
Zajokala je kitara
Utišati jo,
to nada je prazna,
ker utišati ne da se.
Njen jok monoton je
kot vode curljanje,
kot vetra ihtenje,
čez snežne poljane.
Utišati jo,
to nada je prazna.
Po tistem se joče,
kar je daleč.
Po pesku žarečega juga,
ki po belih kamelijah tarna.
Po večeru brez jutri,
po puščici brez tarče
O kitara!
Srce, ki ranilo
ga je mečev petero.

F. Garcia Lorca

 

www.guitarslovenia.com 

Copyright 2012 / Vse pravice pridržane

 Izdelva Studio Intera